4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi TT 3.2 Quattro - Porsche Cayman 2.7

Υψηλή απόδοση

Αν αναζητάτε υψηλή απόδοση, το ΤT των 3,2 λίτρων ή η «μικρή» Cayman μπορεί να είναι η λύση. Τα ομόλογα αποδεικνύονται υψηλού ρίσκου.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

Η παρακάτω δοκιμή αφορά άμεσα όσους έχουν δείκτη μέσης ή μεγάλης... κεφαλαιοποίησης. Για τους υπολοίπους έχει θεωρητικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις - πάρε γνώση κι άσ’ τηνε... Το περιεχόμενό της, λοιπόν, δεν είναι άλλο παρά χρήσιμες επενδυτικές προτάσεις, που στόχο έχουν να δώσουν εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν «υψηλή απόδοση», χωρίς ρίσκο, όπως αυτές των σύγχρονων ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων, που έχουν διαμορφώσει, πλέον, ένα τοπίο ζοφερό επενδυτικά.
Αν ξεκινήσει κανείς από τα επιτόκια των καταθέσεων, θα διαπιστώσει ότι κινούνται σε επίπεδα που θυμίζουν... Ιούλιο Βερν. Θα θυμάστε το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα... Τα ομόλογα; Μην ξαναπείτε «ομόλογα». Όχι άλλα ομόλογα. Αυτά είναι -όπως καλά θα ξέρετε- για τον αποκλεισμό από επενδυτικές δραστηριότητες όσων έχουν δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι εναπόθεταν μέχρι πρότινος τις ελπίδες τους στο εφάπαξ και στη σύνταξη.
Τι προτείνουμε, λοιπόν; Επενδύστε σε τέσσερις τροχούς. Σε ένα Αudi TT 3,2 λίτρων, για παράδειγμα, ή στη «μικρή» Porsche Cayman (2,7 λίτρα). Βαριά χαρτιά στο χρηματιστήριο των αυτοκινητιστικών αξιών αμφότερα. Η υψηλή απόδοση είναι δεδομένη (500 άλογα και τα δύο μαζί) και, πάνω απ’ όλα, σταθερή. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παράγουν υπεραξία την οποία απολαμβάνεις σε παρόντα χρόνο. Μια τέτοιου είδους εναλλακτική επένδυση συγκεντρώνει -όπως βλέπετε- σημαντικά πλεονεκτήματα. Το ερώτημα είναι: Πού επενδύεις; Σε Audi TT 3.2 ή Porsche Cayman 2.7; Ή, αν θέλετε, ποιο προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση στον καθοριστικό τομέα ευχαρίστηση; Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε κι εδώ.

Οι μίζες... γυρίζουν
Πώς αλλιώς θα πάρουμε την απόδοση των περίπου 500 ίππων που είπαμε παραπάνω; Aς δούμε, όμως, πώς καταλήγουμε στις συγκεκριμένες «αποδόσεις» εκατέρωθεν. Το παλαιότερο σύνολο της Audi δεν ασπάζεται την τεχνολογία FSI. Παρ’ όλα αυτά, φτάνει τους 250 ίππους/6.300 σ.α.λ. Η Cayman φιλοξενεί στο κέντρο του αμαξώματός της το «μικρό» και ιδιαίτερα σύγχρονο τεχνολογικά Boxer κινητήρα των 2,7 λίτρων, που αποδίδει 5 ίππους λιγότερους στις 6.500 σ.α.λ. Αν η ιπποδύναμη μοιράζεται σχεδόν ισόποσα, η ροπή αποκλίνει τόσο στη μέγιστη τιμή όσο και στο χρονικό σημείο όπου αποδίδεται. Τα 32,6 χλγμ. του TT δηλώνουν το «παρών» ήδη από τις 2.500 σ.α.λ., ενώ τα 28,1 της Porsche πρέπει να περιμένει κανείς το στροφόμετρο να ανέβει 2.000 στροφές πιο πάνω, για να τα δει να κάνουν την εμφάνισή τους.
Απολύτως γραμμικοί και οι δύο στον τρόπο που ξεδιπλώνουν τη δύναμή τους, αλλά τα κοινά τους σημεία σταματούν εδώ. O κινητήρας του Audi ακούει σε όποιες στροφές κι αν του δώσεις εντολή, ανεξαρτήτως της επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο. Σε βαθμό, μάλιστα, που, σε φάση κίνησης, πιάνεται ο πρόσθιος κνημιαίος του δεξιού σου ποδιού, στην προσπάθεια να πέσει πάνω στο πεντάλ του γκαζιού μόνο μια υπόνοια πίεσης. Φυσικά, δε χρειάζονται εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβεί, αν σκαρφαλώσει το στροφόμετρο πιο ψηλά. Από την άλλη, η Cayman έχει βάθος. Δεν είναι μόνο οι 7.300 σ.α.λ. που «χτυπά» ο κόφτης, αλλά κυρίως η αίσθηση ότι η δύναμη είναι πλατιά και διαρκής. Εδώ -και όχι μόνο- η Γερμανίδα αποπνέει σπορ αίσθηση, με την κλασική έννοια του όρου. Με άλλα λόγια, το «πάω γρήγορα» βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις στροφές του κινητήρα.
Οι ρεπρίζ αποδεικνύουν μαθηματικά τη διαφορά δύναμης ανάμεσά τους, παρ’ ότι το αποτέλεσμα επηρεάζεται από τη «διασύνδεση» του Boxer με το ιδιαίτερα μακρύ 5άρι κιβώτιο της Cayman (η 5η έχει σχεδόν την ίδια αναλογία με την 6η του TT). Παντού το Audi κερδίζει κατά περίπου 1 δλ. Αυτός είναι ο κανόνας. Αν τώρα βάλεις 5η και πατήσεις γκάζι από τις 2.000 σ.α.λ., η Cayman δεν έχει την εκρηκτικότητα του αντιπάλου της (80-110 χλμ./ώρα με 5η), απαιτώντας 3 δλ. επιπλέον. Αντίθετα, όμως, στις επιταχύνσεις από στάση, όπου το λόγο έχει η ιπποδύναμη, τα δύο αυτοκίνητα είναι αρκετά κοντά. Η τετρακίνηση του ΤΤ βοηθά την εκκίνηση, η Cayman περνά τα 100 χλμ./ώρα με 2η και τα 200 με 4η, ενώ το ΤΤ με μία πάνω. Παρ’ ότι η διαδικασία δε συμπίπτει, η διαφορά των 5 δεκάτων έως τα 100 χλμ./ώρα διατηρείται μέχρι το χιλιόμετρο, με τα δύο αυτοκίνητα να φτάνουν στο νήμα με 203 χλμ./ώρα.
Καλά είναι τα νούμερα των επιδόσεων, γιατί αυτά της κατανάλωσης κοστίζουν. Αλλά μη φοβάστε, είναι ψαγμένη η επενδυτική μας πρόταση. Με γρήγορους ρυθμούς, βρισκόμαστε στα 13,1 λίτρα κατά μέσο όρο για κάθε 100 χλμ. για την Cayman και στα 14,5 για το TT. Δεν είναι και τραγική η διαφορά υπέρ της Porsche, αλλά σίγουρα λογική για την απόδοση, τις επιδόσεις και τον κυβισμό της. Πάντως, υπό πίεση, η αύξηση της κατανάλωσης είναι δυσανάλογη και εναντίον του TT, το οποίο φλερτάρει σε αυτήν την περίπτωση και τα 16 λίτρα!

«Αρπάξτε» τα και τρέξτε...
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εισπράξετε την ευχαρίστηση που προσφέρουν αυτά τα δύο κουπέ. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι φτιαγμένα. Κι εδώ πρέπει να πούμε ότι, αν την πρώτη δόση της υψηλής απόδοσης των δύο αντιπάλων αποτελούν οι κινητήρες και οι επιδόσεις, η εξόφληση -για να μην πούμε η αποζημίωση- του οδηγού είναι το γενικότερο φέρεσθαι εν κινήσει. Ωστόσο, το καθένα έχει το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο προφανές, σε ποιους τροχούς καταλήγουν τα άλογα, αλλά σε όλο το πακέτο, από τη θέση του οδηγού έως και τη «μουσική» που παίζουν οι κύλινδροι.
Κατ’ αρχάς, το προφίλ του TT είναι σαφώς σπορ, αλλά με New Age ήθος. Τα χειριστήρια δημιουργούν μια αίσθηση ευκολίας στον οδηγό. Μαλακά αλλά και ιδιαίτερα ακριβή, σε βαθμό που το «λιποβαρές» τιμόνι μπορεί να το παρεξηγήσεις. Σε αυτό το φόντο προσθέστε την άψογη θέση οδήγησης και την ανάρτηση, που, αν και σαφώς σπορ προσανατολισμού, δεν επιβαρύνει σχεδόν ποτέ τη σπονδυλική στήλη των δύο επιβατών. Επί τη ευκαιρία, ο πιο εύκολος τρόπος για να κάτσει ενήλικος πίσω είναι με τα πόδια πάνω στη διπλανή θέση. Πρόκειται για ένα όχημα πιο all around ή, με μια πιο αδόκιμη έκφραση, είναι... και του σαλονιού αλλά και του λιμανιού. Και για να εξηγηθούμε. Μπορείς να ταξιδέψεις με άνεση και ταχύτητα χωρίς κούραση, ενώ, αν χρειαστεί, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στα δύσκολα. Στα λιμανάκια της παραλιακής, για παράδειγμα, μιας και εκεί μας οδήγησε το λογοπαίγνιο, δύσκολα σε ακολουθεί κανείς. Πατά με σταθερότητα, ακούει πιστά τις εντολές, αν και, ανάλογα με το χειρισμό, υπάρχουν μικροδόσεις υποστροφής και ενίοτε υπερστροφής. Το ESP απενεργοποιείται θεωρητικά, αφού καραδοκεί και σβηστό. Πάντως, δεν επιτρέπει το ύφος του αυτοκινήτου να μπεις σε κακές σκέψεις. Τα κενά ανάμεσα στις στροφές εκμηδενίζονται και τα φρένα απλώς δεν αστειεύονται (53,1 μ. από τα 120 χλμ./ώρα).
Η Cayman έχει άλλη γεύση. Πιο καθαρόαιμη, σε ό,τι αφορά το σπορ χαρακτήρα ή -όπως είπαμε- και πιο πάνω Σπορ με την κλασική έννοια του όρου. Το αίμα νερό δε γίνεται, κι ας είναι η light εκδοχή όχι μόνο της Cayman, αλλά και της γκάμας της Porsche γενικότερα. Κορυφαία θέση οδήγησης, εξίσου ακριβή χειριστήρια με το Audi, αλλά βαριά και -επιτρέψτε μας την όχι πολιτικώς ορθή έκφραση- αντρικά. Επίσης, βαριά είναι και η αίσθηση της ανάρτησης. Πιο σφιχτή από το TT και με μικρότερες διαδρομές, κρατά την Cayman σχεδόν παράλληλη με το έδαφος, σε κάθε περίπτωση. Η πρόσφυση είναι πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου και η ισορροπία της υποδειγματική. Γενικά, ουδέτερη, αν ο οδηγός δε θελήσει να γίνει αντικοινωνικός. Μπορείς να την ξεκολλήσεις, αλλά το PSM είναι εκεί, ακόμα και απενεργοποιημένο, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αν παρεκτραπείς περισσότερο του κανονικού. Αφήνει, ωστόσο, αρκετά περιθώρια για τους δημόσιους δρόμους. Και όλα αυτά με φόντο τον ήχο που έρχεται από πίσω και δίνει την εντύπωση σε κάθε πάτημα του γκαζιού ότι σπρώχνει κι αυτός με το δικό του τρόπο.
Για να μην κρυβόμαστε και με μια δόση υπερβολής, θα λέγαμε ότι ο τρόπος της Cayman έχει μια σπορ αυθεντικότητα, που κάνει τη σύγκρισή της με το TT ανάλογη με αυτή μιας ντομάτας όπως την ήξεραν οι γιαγιάδες μας με μια μεταλλαγμένη, χωρίς αυτό να αποτελεί στην περίπτωσή μας αιχμή για το Audi.

Ποια ομόλογα...
Τα ομόλογα τα ξεχάσαμε ήδη. Ελπίζουμε κι εσείς. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι απλώς να παραδεχτούμε ότι υποκλινόμαστε στην Cayman. Με δεδομένη την κυριαρχία του παράγοντα ευχαρίστηση, λοιπόν, που, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, είναι η υπεραξία που παράγουν τα συγκεκριμένα μοντέλα, οι διαφορές των δεκάτων στις ρεπρίζ απλώς δε λένε τίποτα. Η Cayman έχει πιο γνήσια και γεμάτη σπορ γεύση, τη γεύση που της δίνει η μαγιά που χρησιμοποιήθηκε από την παραδοσιακή γερμανική συνταγή της Porsche. Κάτι που συναντήσαμε και στην 3λιτρη Z4 κουπέ παλιότερα. Προσοχή, όμως, και η σύγχρονη, τελείως μοντέρνα ως προς την εικόνα μέσα κι έξω διάθεση του TT (σ.σ.: επιλογή μας το 2.0 ΤFSI) δεν είναι υποδεέστερη. Είναι ταχύτατο, ποιοτικότατο και ό,τι άλλο σκεφτείτε στον υπερθετικό. Απλώς, η διάθεση των δικών του Γερμανών να απευθυνθούν σε ένα διευρυμένο target group είναι αυτό που κάνει το άρωμά του λιγότερο έντονο._ 4Τ

TO ΧΡΩΜΑ TOY ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η διαφορά ανάμεσά τους φτάνει τα 11.500 ευρώ (τιμή εκκίνησης για την Cayman 65.000 ευρώ και 53.500 για το TT). O εξοπλισμός, βέβαια, είναι, στην ουσία, πανομοιότυπος. ABS, ESP (φυσικά δεν υπάρχει λειτουργία εντός των δύο αυτοκινήτων που να μην εκτελείται μέσω ηλεκτρομηχανισμών), κλιματισμός, δερμάτινο σαλόνι, ηχοσύστημα, προβολείς ομίχλης, υπολογιστής ταξιδίου και 17άρες ζάντες αλουμινίου είναι μερικά από τα στοιχεία που ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και αμφότερων των μοντέλων. Επιπλέον, η Cayman διαθέτει 6 αερόσακους, αντί για 4 του TT, το οποίο προσφέρει στα στάνταρντ προβολείς Xenon.
Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, η σημαντική διαφορά των 11.500 ευρώ; Mε αυτό που όλοι ξέρουμε λίγο πολύ. Στο χρηματιστήριο αξιών της αυτοκίνησης το όνομα «Porsche» έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Κι αυτό πληρώνεται. Αν κανείς έχει αίσθηση του πώς λειτουργούν οι συσχετισμοί σε αυτό το επίπεδο και είναι ρεαλιστής, αυτή η διαφορά κόστους θα του φαίνεται, αν μη τι άλλο, κατανοητή.

PORSCHE CAYMAN
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΒΩΤΙΟΥ

AUDI TT
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ/EΛΑΦΡΥ ΤΙΜΟΝΙ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ CAYMAN

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΟ ΦΛΑΤ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ TT, ΔΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ
- ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ CAYMAN

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΤΗΝ CAYMAN ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΙΒΩΤΙΟ TΩN 6 ΣΧΕΣΕΩΝ

Ποια ομόλογα...
Τα ομόλογα τα ξεχάσαμε ήδη. Ελπίζουμε κι εσείς. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια την Cayman, μια καθαρόαιμη Porsche με ή χωρίς το διακριτικό S, όπως επί του προκειμένου. Με δεδομένη την κυριαρχία της ποιότητας και της ευχαρίστησης, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Cayman στη μεγίστη τιμή, οι διαφορές των δεκάτων στις ρεπρίζ και άλλες ψυχρές τιμές απλώς δε λένε τίποτα. Η Cayman έχει πιο γνήσια και γεμάτη, σπορ αίσθηση και, βέβαια, αυτήν την ξεχωριστή γεύση που της δίνει η μαγιά που χρησιμοποιήθηκε από τη συνταγή με την ιερή σφραγίδα της Porsche. Στην αντίπερα όχθη, και η σύγχρονη, μοντέρνα μέσα κι έξω εικόνα του αντίστοιχα ποιοτικού και εξαιρετικά στημένου TT (σ.σ.: επιλογή μας το 2.0 ΤFSI) δεν υστερεί. Είναι ταχύτατο και για το λιγότερο ειδικό, ασφαλές για όλους και, απλώς, η διάθεση αυτών των Γερμανών να απευθυνθούν σε ένα διευρυμένο target group είναι αυτό που κάνει το άρωμά του διαφορετικό σε κάθε περίπτωση._ 4Τ

TO ΧΡΩΜΑ TOY ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η διαφορά ανάμεσά τους φτάνει τα 12.500 ευρώ (τιμή εκκίνησης για την Cayman 66.000 ευρώ και 53.500 για το TT). O εξοπλισμός, βέβαια, είναι, στην ουσία, πανομοιότυπος. ABS, ESP (φυσικά δεν υπάρχει λειτουργία εντός των δύο αυτοκινήτων που να μην εκτελείται μέσω ηλεκτρομηχανισμών), κλιματισμός, δερμάτινο σαλόνι, ηχοσύστημα, προβολείς ομίχλης, υπολογιστής ταξιδίου και 17άρες ζάντες αλουμινίου είναι μερικά από τα στοιχεία που ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και αμφότερων των μοντέλων. Επιπλέον, η Cayman διαθέτει 6 αερόσακους, αντί για 4 του TT, το οποίο προσφέρει στα στάνταρντ προβολείς Xenon.
Πώς δικαιολογείται, λοιπόν, η σημαντική διαφορά των 12.500 ευρώ; Mε αυτό που όλοι ξέρουμε λίγο πολύ. Στο χρηματιστήριο αξιών της αυτοκίνησης το όνομα «Porsche» έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Κι αυτό πληρώνεται. Αν κανείς έχει αίσθηση του πώς λειτουργούν οι συσχετισμοί σε αυτό το επίπεδο και είναι ρεαλιστής, αυτή η διαφορά κόστους θα του φαίνεται, αν μη τι άλλο, κατανοητή.